čtvrtek 8. května 2014

Doba Jedová

Krásný sváteční den,

dnes vám přináším lehce netradiční recenzi a to na knihy Doby jedové. První díl této série, už vyšel v roce 2011. Kniha se zabývá škodlivými látkami, které jsou přidávané do potravin, pojednává o vitamínech atd. Pro nás je tu nejzajímavější kapitola č.4 kosmetika: Co nám škodí na kůži i pod kůží. Píše se zde o látkách, které mohou být škodlivé a jsou obsažené v kosmetice, kterou používáme denně.



Hovoří se zde například o tolik diskutovaných parabenech, dále ftalátech, které mohou být v lacích na nehtech či v parfémech. Dále o aluminium, obsažené v deodorantech. Sodium Lauryl Sulftate, který je běžně v šamponech, sprchových gelech a pěnách do koupele. Formaldehyd a Toluene, které opět obsahují některé laky na nehty. Právě ohledně laků na nehty je znám termín tzv. 3 free nebo 5 free, tyto laky, které jsou takto označeny neobsahují tyto látky. Seznam laků respektive značek můžete najít např. zde: klik

Třetí díl této série je věnovaný jen a jen kosmetice. Je napsán americkou autorkou Stacy Malkan, která spolu s kolegyněmi bojuje za bezpečnou kosmetiku. Kniha tedy vychází z amerického prostředí. Autorka se např. podivuje, jak je možné, že látky, které byly v Evropě zakázány se stále používají na americkém trhu. Popisuje zde i velké kosmetické firmy a jejich postoj k situaci.

Myslím si, že tyto knihy určitě stojí za přečtení. Hlavně díl první, kde se obecně dozvíte o možných nebezpečných látkách. Třetí díl se více vztahuje na situaci v USA, ale i to je velmi zajímavé, dozvíte se např. jak vznikl nápad s růžovými stužkami proti rakovině prsu.

Po přečtení knih jsem měla pocit, že by člověk snad neměl používat vůbec nic a vyrábět si raději domácí kosmetiku. Zajímalo by mě, jestli jsou toto jen fámy např. s hliníkem v deodorantech a nebo na tom doopravdy něco je. Když jsem hledala v drogerii deodoranty, které neobsahují aluminium, tak jsem našla pouze řadu Nivea Pure and Natural. Tu teda i používám.

Jaký máte vy názor, třeba konktrétně na parabeny a aluminium v deodorantech? Vyhýbáte se jim cíleně nebo je tolik neřešíte?

2 komentáře:

  1. Ja se o tohle dost zajimam a uz treba vubec nepouzivam deodoranty s tim aluminiem, na plet pouzivam 100% bio oleje, sampon pouzivam bez parabenu a silikonu ale bohuzel porad se SLS, zkousela jsem spoustu bio samponu a na moje jemne vlasy je to peklo:( Jinak si ve vyrobcich hlidam aby tam nebylo treba parrafinum liquidum nebo dimethicone. Ostatnimu moc nerozumim. A v dekorativce to neresim vubec, protoze bio vyrobky jsou vetsinou nedostatecne ve funkcnosti..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a zkoušela si i šampony Yes to? Ja mám Yes to cucumbers a jsem s ním spokojená (chystám na něj v nejbližší době recenzi) S dekorativkou s tebou souhlasím :) Vím, že např. Inglot má výrobky bez parabenů, ale tak kdo by chtěl jen používat všechno od jedné značky a nezkoušet i věci od jiné že? :)

      Vymazat